Smakosze kawy lubią czasem poeksperymentować z małą czarną i nierzadko dołączają do niej aromaty, syropy, mleczka smakowe albo bakalie. Aromatyzowanie herbaty jest znacznie prostsze, ponieważ liście herbaciane można skropić zapachem lub ekstraktem innej rośliny i zostanie on błyskawicznie wchłonięty – kawa i herbata. Aromatyzowane kawy wytwarza się w wyniku podobnego procesu, jednakże kawa naturalnie neutralizuje obce zapachy. Niezwykle dobrze z kawą komponują się alkohole, wanilia, pomarańcze i przeróżne cytrusy. Miłośnicy kaw smakowych – kawy smakowe polecają jednakże picie czarnej kawy z dodatkami syropów lub mielonych orzechów, zamiast kupowanie kawy aromatyzowanej. Wypływa to z dwóch podstawowych zasad: kawa z syropem posiada silniejszy smak danej substancji niż aromatyzowane ziarna. Kawy i herbaty smakowe oraz ubogacane smakowo i zapachowo, są znakomitym prezentem na święta oraz niezobowiązującym prezentem na każdą okazję.